top of page

Siellä missä pohjoisen joet solisevat sinisinä ja lännen niityillä kukkien huumaava tuoksu hivelee kesäisin, missä idän aroilla tuuli puhaltaa ja etelän autiomaat jatkuvat silmän kantamattomiin, siellä on Balladia. Tämä onnen kehto kätkee sisälleen kulttuurien moninaista kirjoa ja värikkäitä legendoja, joissa kuvaillaan maamme loistokasta ja vaiheikasta historiaa. Onhan maatamme ehtinyt hallita jo useat eri dynastiat ja nykyistä kuntajakoa edelsi klaanien maanjako. Klaanien aika oli sotaisaa ja epävakaata mutta viimein päädyttiin rauhansopimukseen, jonka 300-vuotisjuhlaa juhlitaan vuoden päästä. Nykyään Balladia on laajalle ulottuva keisarikunta joka on jaettu 10 kuningaskuntaan, jotka puolestaan muodostuvat suurherttua- ja herttuakunnista.

Yleistietoa

Balladiassa eletään teknologiselta kehitykseltään modernia aikaa, johon kuuluu kaikki kattavasta 4G-verkosta älypuhelimiin. Elintaso ja arvomaailma ovat kehittyneiden maiden tasoa, vaikka kuningaskuntakohtaisia eroja löytyy ja jotkin vanhat lait ja tavat pitävät pintansa etenkin aatelisten ja kuninkaallisten keskuudessa. Koko keisarikunta kuuluu kuitenkin kehittyneiden maiden piiriin kuten sen naapurimaatkin.

 

Pääkaupunki vaihtuu aina vallitsevan dynastian mukaan ja tällä hetkellä kunnia on suotu hallitsevan Vinterin suvun kotikaupungille Arendellelle, joka laskeutuu kauniisti vuorilta alas Suurmeren rannoille. Vinterin suvun tyttäret jäivät orvoiksi neljä vuotta sitten ja kruununperijätär Elsa oli vielä liian nuori noustakseen hallitsemaan. Hänen sijaansa keisarikuntamme virallinen neuvosto hoiti hallintoa kunnes tyttö täytti 21 vuotta V16-V17 vuodenvaihteessa, ja Balladia sai ensimmäisen naispuolisen Keisarinnansa.

Keisarillisen Neuvoston jäsenistö muodostuu kaikkien kuningaskuntien edustajista, ja sen tehtäviin kuuluu myös toimia tulevan keisarinnan tukena myös tämän kruunajaisten jälkeen. Dynastioiden vaihtuminen voi tapahtua kahdella tapaa, neuvoston äänestyksellä tai jos nykyinen hallitsija kuolee vailla perivää jälkeläistä. Kuka tahansa neuvoston jäsenistä voi tuoda pöytään ehdotuksen dynastian vaihtumisen tarpeesta mutta perusteiden tulee olla painavat, jotta asia otettaisiin edes äänestykseen asti. Jos neuvosto äänestää kahden kolmanneksen enemmistöllä, että nykyinen hallitsija on epäonnistunut tehtävissään, asia siirtyy eteenpäin. Seuraavaksi enemmistö ilmoittaa nykyiselle hallitsijalle päätöksestään ja alkaa kuukauden mittainen vaalikausi.

 

Vaalikauden aikana keisariehdokkaiksi soveltuvat vain kuningaskuntien hallitsijat sukupuoleen katsomatta, vaikka toki osassa kuningaskunnista perimyssäännöt sanelevat perillisyyden olevan sukupuolisidonnaista. Äänestykseen saa osallistua yksi edustaja jokaisesta kuningaskunnasta, suurherttuakunnasta ja herttuakunnasta, mutta kuitenkin niin, että yhdelläkään kuningaskunnalla ei kokonaisuudessa ole toistaan enempää äänestäjiä. Edeltävä Langin dynastia päättyi keisarin kuollessa vanhaan ikään vailla kruununperillisiä, ja vaaleissa valittiin Vinterin suku seuraavaksi hallitsijasuvuksi. Langin suvun sivuhaara äänestettiin hallitsemaan jatkossa Aggerin kuningaskuntaa, mutta suku menetti keisariasemansa.

 

Politiikkaa

Dynastian vaihtuminen ja etenkin naishallitsijan tuloon totuttelu on saanut Balladian muutoksen kouriin. Monet aiemmin politiikasta kiinnostumattomatkin ovat viime vuosina muodostaneet mielipiteitä itseään koskevista aiheista. Oletusarvoisesti suurin osa tietää vain pintaraapaisun oman kuningaskuntansa laeista, ja pelkkiä kuulopuheita muista. Tässä yleistietoa, johon voi tulla lisäyksiä profiileissa:

 

Kuolemanrangaistus

Kuolemanrangaistus on edelleen käytössä osassa Balladian kuningaskunnista, ja järkyttää niitä, joilla sitä ei ole. Se on laillinen rangaistuskeino vielä koko keisarikunnassa, mutta käytännössä suurimmassa osassa kunnista yhtäkään tuomiota ei ole pantu toteen yli 50 vuoteen. Kunnat, joissa rangaistusta edelleen käytetään erittäin vakavista rikoksista, ovat Regensburg (samalla koko Balladian hovioikeus), Agrabah, Corona ja Tidewaterin autonominen suurherttuakunta (Atlantica).

 

Tasa-arvoasiat

Kuningasperheiden elättäminen ja aatelisten vallan määrä puhuttaa aina kansaa. Vaikka Balladia on moderni keisarikunta, jonka tavallinen asukas ei eroa demokraattiseen tasavaltaan arkielämässään juuri huomaa, joitakin vaivaa pinnan alla kytevä epätasa-arvo.​ Kuningasperheet ja herttuasuvut keräävät kansalaisilta veroa, joka toimii heidän palkkanaan hallinnollisista tehtävistä.​  Monia kiusaa aatelisten ja kuninkaallisten varallisuus, sekä vallan periytyminen ylipäänsä., mutta monien mielestä se on ihan hyväksi todettu järjestely​. Sukupuolten välinen tasa-arvo vaihtelee lainsäädännöllisellä tasolla eri kuningaskunnissa. Naisten alempiarvoisesta kohtelusta on keskustelua arkipäiväisten asioiden lisäksi muun muassa perimysjärjestyksen tiimoilta myös hoveissa​. Siinä missä osassa kuningaskunnista on ollut naishallitsijoita kautta aikain, toisissa prinsessoilla ei ole oikeutta kruunuun, vaan heidän puolisostaan tulee virallinen hallitsija.

 

Balladian 1. keisarinna

Keisarin äkillisen poismenon jälkeen kaikki eivät ole vielä tottuneet ajatukseen naishallitsijasta. Toisista se on hienoa, toisista samantekevää ja toisista järkyttävää. Elsa kruunattiin viimein uudenvuodenaattona, ja Arendellessa vuosia sitten ​toteutettujen​ lakimuutosten seurauksena hänestä tuli Balladian ensimmäinen Keisarinna. Yleisilmapiiri koko maassa on suvaitsevainen, mutta lainsäädäntö on jäljessä useissa kuningaskunnissa.

 

Onnen vuosi L87

Tämä vuosikurssi on siitä erityinen, että sen oppilaissa on vähintään yksi kuninkaallinen joka kuningaskunnasta. 17 vuotta sitten (vuonna L87) joka kuningassukuun syntyi prinssi tai prinsessa, ja vuosi nimettiin Onnen vuodeksi. Tietenkään kaikki eivät olleet kruununperillisiä, mutta syntymät olivat silti poikkeuksellinen yhteensattuma. Traagisesti silloisen keisariperheen Langin vauva kuitenkin kuoli ennen ensimmäisen elinvuotensa täyttymistä, ehkä tämäkin oli osasyy siihen, miksi itse keisarikin menehtyi lopulta niin nopeasti. Yhä spekuloidaan sitä, miksi keisari ei ennen vanhaa ikää onnistunut saamaan yhtään jälkeläistä aikaiseksi, ja ehkä näiden tapahtumien kannustamana monet kuningaskunnat ottavat avioliitot ja perillisten tuottamisen edelleen vakavasti.

 

Kuninkaalliset avioliitot

Kruunun perimisen edellytyksiin kuuluu osassa kuningaskunnista myös avioliitto. Perillinen on vanhastaan katsottu epäkelvoksi, ellei hän ole osoittanut valmiutta saada pian jälkeläistä jatkamaan työtään, eli kruunu voi siirtyä vain avioituneelle kruununprinssille tai -prinsessalle. Useimmiten tästä ei muodostu ongelmaa, etenkin jos kruunu siirtyy luonnollisen poismenon johdosta iäkkäämmälle perilliselle. Lisäksi kuningaskunnilla voi olla omia lakejaan koskien kuninkaallisia ja heidän avioitumistaan.

 

Uskonto

Suurimmalle osalle uskonto ei näyttele minkäänlaista roolia jokapäiväisessä elämässä, mutta joillekin se kuuluu arkeenkin. VA:ssa ei ole uskonnonopetusta, mutta vararehtori Frollo pitää oppilaille epävirallista siveyskerhoa, jossa harjoitetaan kristinuskoa. Balladian kaikista kansalaisista noin puolet kuuluu johonkin kirkkokuntaan tai tunnustaa jotain uskontoa. Noin 47% kuuluu kristilliseen kirkkoon, 2% tunnustaa jotain luonnonuskontoa ja 1% jotain muuta. Lain mukaan uskonto ei saa vaikuttaa valtion asioihin, mutta kuningaskuntakohtaisia eroja on. Huomattavan uskonnollisia kuntia ovat Castres, The Southern Isles ja Lunéville ja huomattavan ateistisia Agger, Arendelle, Agrabah ja Yunnan.

 

BAVA ja Vapauttajat 

Viime kesänä BAVA-niminen järjestö nosti päätään Balladiassa, tarkoituksenaan ajaa rahvaiden oikeuksia ja ehkä nostattaa jopa vallankumous. Muutamien terrori-iskujen jälkeen järjestö sai huonon maineen ja painui taas hieman maan alle. Sen rauhanomaisemmat jäsenet käyttivät uutisrakoa hyväkseen ja, esittäytyen Vapauttajina, alkoivat puhua demokratian tuomisesta Balladian hallintoon. Viimeisen vuoden ajan asia on puhuttanut kaikkia vähänkään politiikasta kiinnostuneita, ja myös Keisarinna Elsa on ollut järjestöön yhteydessä ja antanut sille periaatteellisen tukensa.

Ikärajat

Balladiassa oli aikoinaan suuriakin kuningaskuntien välisiä eroja ikärajoissa, mutta vuosien varrella ne on saatu lähes täysin yhtenäistettyä. Vieläkin on olemassa pieniä kulttuurillisia eroja sen suhteen kuinka tarkkaan lakisääteisiä ikärajoja lopulta noudatetaan. Nykyiset ikärajat ovat seuraavanlaiset: 

 

  16-vuotias: 

* kaikkialla Balladiassa oikeutettu ajokorttiin

* Castresissa oikeutettu nauttimaan alkoholia

* (avioliitto poikkeusluvalla kaikkialla paitsi Arendellessa)

  18-vuotias: 

* täysi-ikäisyys kaikkialla paitsi Arendellessa

* lupa solmia avioliitto kaikkialla paitsi Arendellessa​

*​ seksin suojaikäraja kaikkialla

* (avioliitto poikkeusluvalla Arendellessa)

  21-vuotias: 

* täysi-ikäisyys Arendellessa

* lupa solmia avioliitto Arendellessa

 

 

Sanastoa

 

KUNINKAALLISET

 Keisari/Keisarinna: koko Balladian ja lisäksi oman kuningaskuntansa hallitsija

 Kuningas/Kuningatar: yhden Balladian kuningaskunnista hallitsija

 Kruununprinssi/-prinsessa: perimysjärjestyksessä kuninkaasta/kuningattaresta seuraava

 Prinssi/Prinsessa: kuninkaan/kuningattaren veli/sisko tai muu kuin perivä poika/tytär

 

AATELISET

 Suurherttua/Suurherttuatar: jonkin kuningaskunnan yhdistyneen herttuakunnan hallitsija

 Herttua/Herttuatar: jonkin kuningaskunnan alkuperäisen herttuakunnan hallitsija

 Lordi/Leidi: (suur)herttuan/(suur)herttuattaren veli/sisko tai poika/tytär

 Jaarli/Markiisi/jne. ei kuulu suoraan hallitsijasukuun, mutta on silti aatelinen

 

TAVALLINEN KANSA

 Vanha rikas: vanhastaan rikasta ja vaikutusvaltaista sukua, yhteyksiä aatelisiin

 Uusrikas: rikasta sukua, jolla ei merkittää historiaa, rikastunut muutamia sukupolvia sitten

 Rahvas: normaali kansalainen, kaikki varakkaasta keskiluokasta työväenluokkaan ja köyhiin

 Stipendioppilas: oppilas, jonka lukukausimaksut Liebtrudin rahasto kustantaa

 

KOULUTUS

 VA, Vasta-Auringon Ahjo: kallis keisarillinen high school Regensburgissa (lk. 9-12)

 KP, Keisarillinen Peruskoulu: kallis keisarillinen peruskoulu Regensburgissa (lk. 0-8)​

 RY, Regensburgin Yliopisto: Balladian arvostetuin yliopisto pääkaupungissa

 Keisarillisen Armeijan Opisto: armeijan tiukka mutta arvostettu peruskoulu Yunnanissa​ (lk. 0-12)

 KAMK, Keisarillisen Armeijan Maanpuolustuskorkeakoulu: armeijan arvostettu korkeakoulu Yunnanissa

 Liebtrudin rahasto: satoja vuosia sitten perustettu keisariperheen ylläpitämä stipendirahasto

​​​​

HALLINTO

 Kuninkaallinen neuvosto: kyseisen kuningaskunnan aatelisista koostuva neuvosto, joka ​valvoo oman kuningaskuntansa hallitsijaa ja pitää valtaa hallitsijoiden vaihtumisaikana, valitsevat tarvittaessa itselleen uusia jäseniä äänestyksellä; muilla kuin aatelisilla ei ole tämänkaltaisia vaikutusmahdollisuuksia

 Keisarillinen neuvosto: keisarin/keisarinnan rinnalla koko Balladian korkein valtaapitävä taho; koko Balladian sisältä​ valikoiduista ​kuninkaallis​ten edustajista koostuva neuvosto, joka äänestää sekä ​uudesta ​keisarista että kuninka​ista, mikäli jokin kuningaskunta tai Balladia jää ilman hallitsijaa​;​ valvoo ​keisaria ja pitää valtaa hallitsijoiden vaihtumisaikana, valitsevat tarvittaessa itselleen uusia jäseniä äänestyksellä

 

AJANLASKU

 Dynastia: yhden keisarisuvun hallitsema aikakausi; vaihtuu, kun keisari/keisarinna ei voi siirtää valtaa perilliselleen sen puuttuessa tai muista syistä; ovat olleet tähän mennessä 1-3 sukupolven mittaisia

 Vuosiluvut: merkitään dynastian alkukirjain (esim. V=Vinter) ja dynastian vuosiluku (esim. 16), jolloin saadaan V16​ eli Vinterin dynastian 17. vuosi (alkaa nollasta)

 Kalenteri: Balladiassa käytetään gregoriaanista kalenteria, ja vuosi vaihtuu 1. tammikuuta

Dynastiat

Eri dynastioiden tarkat kestot ja järjestykset ovat monille balladialaisillekin vaikea muistaa, ja monet tietävätkin varmuudella vain ne, joilla ovat itse eläneet. Historiantunnilla niitä aina yritetään takoa muistiin.

Ikä & Luokka-aste  (L87 syntyneet)

bottom of page